Pordniki

Kuchenne blaty drewniane – sposób na wykorzystanie drewna

Kuchenne blaty drewniane – sposób na wykorzystanie drewna

Podróżując po Polsce można zauważyć ogromne połacie lasów. Są one widoczne z dróg, ale przede wszystkim z okien pociągów. Naszym naturalnym dobrem są dary lasu począwszy od wspaniałych leśnych jagód, poprzez grzyby a na drewnie skończywszy. Zaletą ich wszystkich jest odnawialność. Warto jednak pamiętać, że niektóre z nich odrastają w przeciągu kilku miesięcy a inne potrzebują do tego lat, dlatego należy je wykorzystywać mądrze i oszczędnie. Przykładem produktów wykonanych z drewna są blaty kuchenne, w które warto inwestować ze względu na wysoką jakość ale także trwałość i możliwość wielokrotnej renowacji.

 

Drewno na blaty kuchenne

Blaty kuchenne dostępne w naszych sklepach wykonane są z wielu różnych materiałów. Wśród najpopularniejszych można wymienić drewno oraz materiały drewnopochodne takie jak np. płyta wiórowa. Do produkcji blatów wykorzystywane są najczęściej gatunki drewna krajowego, które charakteryzują się pięknym kolorem, strukturą i przede wszystkim znacznie niższą ceną aniżeli drewno gatunków egzotycznych.

Wykorzystanie drewna do wyrobu blatów litych

Pod pojęciem „blaty lite drewniane” mieszczą się dwa rodzaje blatów. Pierwszym z nich są blaty wykonane z jednego fragmentu drewna. Pień dużego drzewa zostaje pocięty na grube deski, które następnie są dostosowywane do potrzeb konkretnego klienta. Tak powstałe blaty charakteryzują się wysoką ceną, przede wszystkim ze względu na konieczność znalezienia odpowiedniego drewna. Drzewo, z którego ono będzie pochodziło nie może mieć sęków, musi być zdrowe i przede wszystkim jego średnica musi być odpowiednio duża, aby deski były szerokie. Drugą grupą blatów drewnianych są blaty klejone. Tego typu blaty wykonane są z drewnianych płyt powstałych ze sklejonych lamelek – małych deseczek. Blaty zrobione w ten sposób są nieco tańszą opcją, ponieważ nie wymaga się już dużego obwodu pnia drzewa, ani całkowitego braku sęków i uszkodzeń. Nawet cieńsze oraz uszkodzone w niektórych miejscach drzewo nada się na niewielkie deseczki, które można skleić.

Zalety blatów z litego drewna

Jak już wspomniano na wstępie drewniane blaty mają wiele zalet. Świetnie prezentują się w kuchni, są funkcjonale i przede wszystkim trwałe. Jednak ich największą zaletą jest możliwość wielokrotnego odnawiania. Kiedy blat drewniany ulegnie zniszczeniu można zeszlifować jego górną powierzchnię i po raz kolejny zabezpieczyć lakierem lub specjalnym olejem. Tak odnowiony blat zyskuje swój dawny wygląd. Jeśli mamy ochotę na zmiany wówczas świeżo szlifowaną powierzchnię można pomalować farbą lub zabarwić bejcą. Takie zabiegi sprawiają, że cała kuchnia zyskuje nowy blask.

Choć na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że produkcja blatów kuchennych z drewna to marnowanie tego surowca, wcale tak nie jest. Drewniane blaty ze względu na swoją wysoką jakość i możliwość renowacji mogą służyć właścicielowi przez dziesiątki lat. Gdyby zamiast drewna wykorzystano do produkcji blatów płytę wiórową i powłokę z laminatu, renowacja nie byłaby już możliwa. Po kilku latach użytkowania blat zostałby wyrzucony na śmietnik.

 

Autor artykułu
Artykuł został przygotowany przez Gepetto stolarnię specjalizującą się w produkcji paneli ściennych i blatów drewnianych

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o