temat wybrany: rapa ryba
Poradnikowy artykuł o gotowaniu rapy ryby
Jeśli szukasz pomysłu na niebanalne danie rybne, warto spróbować swoich sił z rapą rybą. To połączenie delikatnego mięsa ryby z aromatycznymi warzywami, które pozwala na przygotowanie wyjątkowej potrawy, która na pewno zachwyci podniebienia Twoich gości.
Jak jednak zacząć przygotowania rapy ryby? Pierwszym krokiem jest oczywiście zakup odpowiednich składników. Do przygotowania tego dania potrzebujesz mięsa ryby (możesz wybrać np. łososia lub pstrąga), raperki, marchewki, cebuli, soku z cytryny, masła i przypraw.
Najpierw należy oczyścić i uprzątnąć składniki. Rybę należy pokroić na porcje i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie cebulę pokroić w piórka, a marchewkę i raperkę w słupki. Na patelni rozgrzać masło i dodać cebulę, a następnie, gdy zmięknie, dodać marchewkę i raperkę. Całość smażyć na złoty kolor, a następnie dodać sok z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem.
Na osobnej patelni należy usmażyć porcje ryby z obu stron na złoty kolor. Następnie układać je na talerzu i polać sosem z raperki i warzyw. Można podawać z ziemniakami lub ryżem.
Rapa ryba to więc prosty, ale niebanalny pomysł na danie rybne, które z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. Wystarczy kilka składników i trochę cierpliwości, by stworzyć wyjątkowe danie, które będzie smakować nie tylko w Wigilię.
Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: rapa ryba
——————————————